הלב - מתחזק ממזונות בעלי טעם מריר, אבל לא מר מדי.
מזונות עם טעם מר יש לשלב עם מזונות עם טעמים אחרים וחשוב
לצרוך אותם על בסיס קבוע מדי יום.
לדוגמא:
זיתים, חומץ, כורכום, לפת, צנון, אספרגוס, סלרי, פאפיה, קינואה,
לחם המכיל שיפון, נבטי אלפפה תה.....
יש לזכור למזונות אלו יש לשלב גם מזונות אחרים המשפיעים על איברים אחרים.
חיזוק כליות - מזונות מלוחים כגון אצות ים,מיסו,רוטב סויה, שעורה,
סרידינים, מלח לא רב מדי, דגי ים....
חיזוק טחול - מזונות מתוקים כמו פירות מתוקים(בננה, תפוח אדום,
אגוזים, קשיו, שקדים, אננס, אגס, מנגו ו....
לחם מחיטה מלאה, בשר בקר, ירקות כתומים וצהובים.
ברפואה הסינית וגם ההודית - איור וודה יש התייחסות לצבעי המזון,
וזה אינו מקרי.
כיום משרד הבריאות ומועצת הפירות והירקות ממליצים על אכילת ירקות ופירות מחמשת הצבעים!!!
הרפואה במזרח מתייחסת גם לחמשת התנועות/יסודות -
הם מצאו כי לכל יסוד צבע דומיננטי (ששולט), צבעים אלו מתבטאים בהשפעה גם על המזון ,לכן מזונות בצבעים "נכונים" עוזרים ללב, לטחול, ולכליות.
הלב - שייך ליסוד האש - יסוד זה ניזון מהצבע האדום - תות שדה, סלק,
תפוח אדום, עגבנייה, צנון ו....
הטחול שייך ליסוד האדמה - יסוד זה ניזון מהצבע הצהוב/כתום - בטטה, קישואים, בננה, דלעת, גזר ו...
הכליות שייכות ליסוד המים - וניזונות מהצבע הכחול/שחור - אוכמניות, תות עץ, ענבים אדומים, אצות ים, שעועית שחורה ו...
עפ"י הנטורופתיה יש קשר בין היפראקטיביות/הפרעות קשב וריכוז ובין המזון.
הנטורופתיה טוענת כי המזונות הרשומים מטה מהווים גורם מעורר לסינדרומים אלו.
*מזונות עשירים בסוכר ובפרט סוכר מעובד שמצוי בממתקים ובסוכר לבן.
*מזונות עשירים בעמילן - כמו תירס, תפוחי אדמה, כרובית, לחם, מוצרים מקמח לבן
וכמובן קמח לבן.
*מזונות שמכילים חומרים משמרים, חומרי צבע וטעם מלאכותיים
השקפה זו מדגישה כי הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, הן תוצאה
של רגישות למזונות אלו, או איך שניתן להגדיר "אלרגיה" למזונות כשהתגובה היא הפרעות קשב וריכוז/היפראקטיביות.
ראוי לציין כי לא מדובר בכל אלה שסובלים מהפרעה זו.
ברור שאחוז מסוים סובל מהפרעות אלו בגלל מצב נוירולוגי ללא כל קשר למזון, אבל קיימים מקרים רבים שיש להם בכל זאת קשר תזונתי, מטופלים לא מעטים ששינו את התזונה שלהם - הרגישו בהבדל והיו דיווחים טובים מהוריהם.
כדי לשפר מצב חשוב רצוי להימנע ממזונות שצויינו למעלה, רצוי גם להתייעץ עם איש מקצוע לעיתים יש צורך בתוספי מזון.
דוגמאות לתוספי מזון שמועילים
* קוורצנטין - מונע החמרת סימפטומים קיימים של אלרגיות.
* GABA - חומצת אמינו שמרגיעה את הגוף ומפחיתה מתחים.
* קומפלקס ויטמיני B - עוזר בפעילות המוח ופעילות העיכול,מחזק את פעילות בלוטת האדרנל.
* חומצה פנטוטנית - B-5 - מרגיעה ומפחיתה מתחים.
כמובן שיש גם צמחי מרפא נוספים ותוספי מזון אבל רצוי להתייעץ עם איש מקצוע.
1. להוריד צבעי מאכל חומרי טעם וחומרים משמרים.
2. להוריד סוכר וקמח לבן.
3. ממתקים וחטיפים למינהם להחליף בפירות יבשים (שוקולד חשוב להוריד צריכה) אפשר לצרוך שוקולד חרובים, שוקו חרובים בבתי טבע.
4. כדאי להשתדל להפחית את צריכת החלב, לעבור לחלב סויה ומעדני סויה, כי החלב נחשב ברפואה הסינית כחומר מחמם המגביר את אי השקט בילדים במקום שיהיו רגועים ומרוכזים.
5. כדאי להקטין צריכת סוכרים בכלל ולנסות לעבור לפחמימות מורכבות כמו לחם מלא, פסטה מלאה וכולי.
כדאי להתרחק מדגני הבוקר שכל כף מהם מכילה כמעט חצי כף סוכר לבן פשוט.
6. כדאי להקטין צריכת סוכרים בכלל ולנסות לעבור לפחמימות מורכבות כמו לחם מלא, פסטה מלאה וכולי.
כדאי להתרחק מדגני הבוקר שכל כף מהם מכילה כמעט חצי כף סוכר לבן פשוט.
7. חשוב לאזן את צריכת אבות המזון של הילד עם ירקות, פחמימות וחלבונים. להפסיק חטיפים מלוחים, צ'יפס מטוגן ובכלל אוכל רווי שמן.
8. חשוב לגוון לילד חלבון של עוף או דג ולהשתדל ליצור עבורו תפריט לא בשר אדום, שמכיל שומן רווי ויכביד על מערכת העיכול של הילד.
9. והכי חשוב, להקפיד על שתיית נוזלים מרובה, מים, תה צמחים, שוקו מאבקת חרובים וכולי.
על מנת להגביר את הספיגה של חומרי המזון על ידי הילד מומלץ לקחת ריכוזית, מיצוי צמחים סיניים שנחשב כמגביר ספיגה של חומרי המזון בקרומי המח ובמערכת העצבים ומפחית משמעותית הפרעות קשב וריכוז ADD בילדים ומבוגרים.
10 . פירות, ירקות וחלבונים, ללא סוכר, ללא קפאין, דלת פחמימות ודלה בתוספות מזון מלאכותיות.
חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל
מאוד מומלץ לילדים בגיל זה מולטי ויטמין לגרמזה יש מולטי ויטמין ברמה טובה מאוד.
זהו סירופ על בסיס צמחים וויטמינים שעוזר מאוד והוכח לטיפול
בילדים עם בעיות קשב וריכוז וכן בבעיות אכילה.
מזונות עם טעם מר יש לשלב עם מזונות עם טעמים אחרים וחשוב
לצרוך אותם על בסיס קבוע מדי יום.
לדוגמא:
זיתים, חומץ, כורכום, לפת, צנון, אספרגוס, סלרי, פאפיה, קינואה,
לחם המכיל שיפון, נבטי אלפפה תה.....
יש לזכור למזונות אלו יש לשלב גם מזונות אחרים המשפיעים על איברים אחרים.
חיזוק כליות - מזונות מלוחים כגון אצות ים,מיסו,רוטב סויה, שעורה,
סרידינים, מלח לא רב מדי, דגי ים....
חיזוק טחול - מזונות מתוקים כמו פירות מתוקים(בננה, תפוח אדום,
אגוזים, קשיו, שקדים, אננס, אגס, מנגו ו....
לחם מחיטה מלאה, בשר בקר, ירקות כתומים וצהובים.
ברפואה הסינית וגם ההודית - איור וודה יש התייחסות לצבעי המזון,
וזה אינו מקרי.
כיום משרד הבריאות ומועצת הפירות והירקות ממליצים על אכילת ירקות ופירות מחמשת הצבעים!!!
הרפואה במזרח מתייחסת גם לחמשת התנועות/יסודות -
הם מצאו כי לכל יסוד צבע דומיננטי (ששולט), צבעים אלו מתבטאים בהשפעה גם על המזון ,לכן מזונות בצבעים "נכונים" עוזרים ללב, לטחול, ולכליות.
הלב - שייך ליסוד האש - יסוד זה ניזון מהצבע האדום - תות שדה, סלק,
תפוח אדום, עגבנייה, צנון ו....
הטחול שייך ליסוד האדמה - יסוד זה ניזון מהצבע הצהוב/כתום - בטטה, קישואים, בננה, דלעת, גזר ו...
הכליות שייכות ליסוד המים - וניזונות מהצבע הכחול/שחור - אוכמניות, תות עץ, ענבים אדומים, אצות ים, שעועית שחורה ו...
עפ"י הנטורופתיה יש קשר בין היפראקטיביות/הפרעות קשב וריכוז ובין המזון.
הנטורופתיה טוענת כי המזונות הרשומים מטה מהווים גורם מעורר לסינדרומים אלו.
*מזונות עשירים בסוכר ובפרט סוכר מעובד שמצוי בממתקים ובסוכר לבן.
*מזונות עשירים בעמילן - כמו תירס, תפוחי אדמה, כרובית, לחם, מוצרים מקמח לבן
וכמובן קמח לבן.
*מזונות שמכילים חומרים משמרים, חומרי צבע וטעם מלאכותיים
השקפה זו מדגישה כי הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, הן תוצאה
של רגישות למזונות אלו, או איך שניתן להגדיר "אלרגיה" למזונות כשהתגובה היא הפרעות קשב וריכוז/היפראקטיביות.
ראוי לציין כי לא מדובר בכל אלה שסובלים מהפרעה זו.
ברור שאחוז מסוים סובל מהפרעות אלו בגלל מצב נוירולוגי ללא כל קשר למזון, אבל קיימים מקרים רבים שיש להם בכל זאת קשר תזונתי, מטופלים לא מעטים ששינו את התזונה שלהם - הרגישו בהבדל והיו דיווחים טובים מהוריהם.
כדי לשפר מצב חשוב רצוי להימנע ממזונות שצויינו למעלה, רצוי גם להתייעץ עם איש מקצוע לעיתים יש צורך בתוספי מזון.
דוגמאות לתוספי מזון שמועילים
* קוורצנטין - מונע החמרת סימפטומים קיימים של אלרגיות.
* GABA - חומצת אמינו שמרגיעה את הגוף ומפחיתה מתחים.
* קומפלקס ויטמיני B - עוזר בפעילות המוח ופעילות העיכול,מחזק את פעילות בלוטת האדרנל.
* חומצה פנטוטנית - B-5 - מרגיעה ומפחיתה מתחים.
כמובן שיש גם צמחי מרפא נוספים ותוספי מזון אבל רצוי להתייעץ עם איש מקצוע.
1. להוריד צבעי מאכל חומרי טעם וחומרים משמרים.
2. להוריד סוכר וקמח לבן.
3. ממתקים וחטיפים למינהם להחליף בפירות יבשים (שוקולד חשוב להוריד צריכה) אפשר לצרוך שוקולד חרובים, שוקו חרובים בבתי טבע.
4. כדאי להשתדל להפחית את צריכת החלב, לעבור לחלב סויה ומעדני סויה, כי החלב נחשב ברפואה הסינית כחומר מחמם המגביר את אי השקט בילדים במקום שיהיו רגועים ומרוכזים.
5. כדאי להקטין צריכת סוכרים בכלל ולנסות לעבור לפחמימות מורכבות כמו לחם מלא, פסטה מלאה וכולי.
כדאי להתרחק מדגני הבוקר שכל כף מהם מכילה כמעט חצי כף סוכר לבן פשוט.
6. כדאי להקטין צריכת סוכרים בכלל ולנסות לעבור לפחמימות מורכבות כמו לחם מלא, פסטה מלאה וכולי.
כדאי להתרחק מדגני הבוקר שכל כף מהם מכילה כמעט חצי כף סוכר לבן פשוט.
7. חשוב לאזן את צריכת אבות המזון של הילד עם ירקות, פחמימות וחלבונים. להפסיק חטיפים מלוחים, צ'יפס מטוגן ובכלל אוכל רווי שמן.
8. חשוב לגוון לילד חלבון של עוף או דג ולהשתדל ליצור עבורו תפריט לא בשר אדום, שמכיל שומן רווי ויכביד על מערכת העיכול של הילד.
9. והכי חשוב, להקפיד על שתיית נוזלים מרובה, מים, תה צמחים, שוקו מאבקת חרובים וכולי.
על מנת להגביר את הספיגה של חומרי המזון על ידי הילד מומלץ לקחת ריכוזית, מיצוי צמחים סיניים שנחשב כמגביר ספיגה של חומרי המזון בקרומי המח ובמערכת העצבים ומפחית משמעותית הפרעות קשב וריכוז ADD בילדים ומבוגרים.
10 . פירות, ירקות וחלבונים, ללא סוכר, ללא קפאין, דלת פחמימות ודלה בתוספות מזון מלאכותיות.
חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל
מאוד מומלץ לילדים בגיל זה מולטי ויטמין לגרמזה יש מולטי ויטמין ברמה טובה מאוד.
זהו סירופ על בסיס צמחים וויטמינים שעוזר מאוד והוכח לטיפול
בילדים עם בעיות קשב וריכוז וכן בבעיות אכילה.